Voor de kaft van een proefschrift zijn een aantal opties waaruit gekozen kan worden. Er is bijvoorbeeld de keuze tussen een hardcover en een softcover. Ook voor het lamineren van de omslag zijn er opties.  Bij het lamineren van een proefschrift wordt er een plastic coating aangebracht op de omslag van het boekwerk. Elke optie heeft voordelen en nadelen. De voordelen van een gelamineerd proefschrift zullen hieronder kort beschreven worden.

proefschriftenEén van de voordelen van een gelamineerd proefschrift is toch wel de bescherming van de thesis. De plastic laag zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vocht en vuil niet in de kaft kan doordringen. Verder biedt deze laag bescherming tegen beschadiging van de cover. Door het laminaat ontstaan er ook minder snel scheuren in de cover. De voordelen van een gelamineerd proefschrift zijn tevens het steviger en dikker aanvoelen van de kaft. Ook de uitstraling die aan het geheel gegeven kan worden, is één van de voordelen van een gelamineerd proefschrift. Er zijn drie typen laminaat waaruit gekozen kan worden. Er is glans laminaat, mat laminaat en mat krasvast laminaat. Door het gebruik van glans laminaat worden kleuren donkerder. Het gebruik van mat laminaat zorgt er juist voor dat kleuren lichter worden. Op mat laminaat kunnen door krassen glanzende strepen of vlekken ontstaan. Om dit te voorkomen kan er ook gekozen worden voor mat krasvast laminaat.

De voordelen van een gelamineerd proefschrift en dan met name die met een mat laminaat zijn de extra mogelijkheden die het geeft. Op mat laminaat kan bijvoorbeeld een spotlak aangebracht worden. Een deel van de matte omslag wordt dan voorzien van een glanzende lak. Zo kan bijvoorbeeld de titel of een afbeelding benadrukt worden. Samengevat zijn de voordelen van een gelamineerd proefschrift dus de uitstraling en het voorkomen van beschadiging. Laat vandaag nog een proefschrift drukken.